Behandling

BEHANDLING

Livskrise

Når der sker ændringer i livet, kan det føre til fastlåsthed eller en oplevelse af ikke at kunne magte sit liv. Det kan f.eks. være i forbindelse med skilsmisse, problemer i arbejdslivet, sygdom og tab, overgangsalder eller andre omvæltninger i livet.


Livskriser kan både opleves som eksistentielle kriser eller handle om konkrete problemer.


I psykoterapien arbejder man med sammenhængen mellem den aktuelle krise og ens selvforståelse, selvbillede og relationer til andre mennesker. Behandlingen kan hjælpe med at styrke modet til nødvendige forandringer og give øget selvværd.


Angst

Angst er en normal og naturlig reaktion, der opstår som svar på stressende eller truende situationer. Det er en følelsesmæssig tilstand, der opleves som bekymring, nervøsitet eller frygt.


Angst kan blive en psykisk lidelse hvis bekymringer, angstanfald eller fobier bliver en forhindring for at leve det liv, man gerne vil. Angst kan opleves både som vedvarende bekymringer eller som angstanfald med kropslige symptomer som f.eks. hjertebanken, trykken for brystet eller svedeture.


I psykoterapi fokuserer man både på dæmpe symptomerne og forstå angsten ved at undersøge årsagerne til, at angsten opstår. Typiske arbejdsområder er strategier til at håndere angst og at blive bedre til at tage vare på sig selv i vigtige relationer. 

Tristhed og depression

Det er almindeligt at have perioder i livet, hvor tristhed og dårligt humør dominerer. Men hvis man over en længere periode oplever tristhed, kan der være tale om en depression.

Ved depression kan hverdagen føles tung og uoverkommelig. Man kan være ked af det uden umiddelbart at kunne finde en årsag, og der kan forekomme symptomer som energiforladthed, selvbebrejdelser og tab af interesse og glæde. Derudover er søvnproblemer og koncentrationsbesvær almindelige. Depression kan give manglende lyst til livet og føre til selvmordstanker.


Gennem psykoterapi får man hjælp til at komme ud af de negative tankemønstre og få det bedre. Typiske arbejdsområder i psykoterapien handler om relationer til andre mennesker, prioriteringer, evnen til at tage vare på sig selv og at give egne følelser betydning.

Spiseforstyrrelser

Der er mange myter og fordomme om spiseforstyrrelser. Spiseforstyrrelser handler i bund og grund om psykologiske problemer, der ikke er blevet forstået og løst og i stedet viser sig i et forvrænget forhold til krop og mad.


Spiseforstyrrelser kan både være synlige i form af undervægt eller overvægt, men kan også være usynlige, hvor man har en normal vægt og stadig er meget forpint af sit forhold til mad og krop. De typiske symptomer er restriktiv spisning, overspisning, mange spiseregler, opkastninger eller overdreven motion.


Ved behandling af spiseforstyrrelser er det nødvendigt både at arbejde med få et normalt forhold til spisning og vægt, samt at arbejde med de grundlæggende psykologiske problemstillinger.

TERAPIFORMER

Psykoterapi

Psykoterapi er velegnet til psykologiske problemer og lidelser. I psykoterapien arbejdes både med at bryde den adfærd, der vedligeholder nogle problematiske mønstre og med at opnå større indsigt i de indre konflikter, der ligger bag. Hvad enten der er tale om en livskrise eller anden psykisk lidelse, kan psykoterapi hjælpe til personlig udvikling og større livskvalitet.


Jeg har videreuddannelser i både dynamiske og kognitiv adfærdsterapeutiske metoder samt er uddannet psykoanalytiker. Jeg tilpasser i samarbejde med klienten terapien til de aktuelle problemer.

Parterapi

Parterapi kan hjælpe et par til at opnå bedre kommunikation og bedre forståelse for de problemer, der er i relationen. I parterapien arbejdes med øget indsigt i mønstre, der skaber afstand og angst eller vrede i en relation. Der arbejdes med at øge evnen til at tale om de følelser, der ligger bag de umiddelbare problemer.


Metoden er også velegnet, hvis der er konflikter en anden relation, f.eks. mellem voksne børn og forældre.

Psykoanalyse

Psykoanalyse sigter mod en dybdegående indsigt i indre konflikter og dermed en øget forståelse for sig selv og egne mere eller mindre ubevidste motiver til tanker og handlinger.


Psykoanalysen udspringer af den behandling Sigmund Freud opfandt for over 100 år siden, og som siden er videreudviklet af hans efterfølgere. Det er en intensiv behandlingsform med sessioner flere gange ugentligt typisk gennem nogle år. 

unsplash